23948sdkhjf

Berlin vill bli världens bästa träbyggare

Berlin vill etablera sig som en av världens främsta städer inom träbyggande och har beslutat att bygga 32 nya skolor av trämoduler fram till 2025.

Modulära träkonstruktioner har ökat enormt under de senaste åren. De främsta skälen är att kravet på hållbarhet ökar och att de prefabricerade modulerna med trästomme är kostnadseffektiva. Berlin vill etablera sig som en av världens främsta städer inom träbyggande och har tagit beslut om att bygga 32 nya skolor fram till 2025. Man använder sig av byggelement från österrikiska Kaufamnn Bausysteme, baserade på LVL från Metsä Wood.

Sex skolor är redan klara. En avgörande faktor var hur snabbt det går att bygga med industriell prefabricering. Byggtiden kan halveras med de prefabricerade trämodulerna, säger Sebastian Hagspiel, projektledare på Kaufmann Bausysteme.

En skola består av närmare 100 moduler som är 3 meter breda och 8 meter långa. Alla moduler prefabriceras industriellt och monteras ihop på byggarbetsplatsen. För att undvika pelare i klassrummen krävdes det 8 meter långa balkar för att bära upp modulerna.

Av konstruktionsskäl lämpade sig inte limträ för detta projekt. Stålbalkar var inte heller en lösning för oss eller arkitekterna, säger Sebastian Hagspiel på Kaufmann Bausysteme.

Man valde att använda så kallade GLVL-balkar, som tillverkas genom att limma ihop LVL-element. Dessa balkar har hög prestanda och är lätta att bearbeta. GLVL-balkarna tillverkas av Holzwerke Bullinger från Metsä Woods Kerto LVL-element. Ingo Faller på Bullinger beskriver processen att limma ihop LVL-balkarna som mycket effektiv.

– Vi har uppdaterad vår normala limträprocess så att vi kan använda LVL-balkar. GLVL-balkarna har hög böjhållfasthet. I GLVL-processen limmas laminerade fanerträbalkar (LVL) samman. LVL håller en jämn kvalitet och har därigenom en extremt hög statisk bärförmåga. Det ger GLVL-balkarna en mycket högre böjhållfasthet. Det är faktiskt så att LVL har ett bättre förhållande mellan styrka och vikt än stål, säger Ingo Faller.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.111