23948sdkhjf

Solna-kontor halverar klimatavtryck

Genom samarbete tidigt i projektet kan byggare, arkitekt och konstruktör tillsammans göra byggprojekt klimatsmarta. Bjerking samlade till seminarium kring projektet Parkhuset i Solna.

– Vi måste omvärdera varje steg i processen, konstaterade Sebastian Corbari, arkitekt vid AIX arkitekter. För Parkhuset har vi till exempel valt bort energikrävande material och byggtekniska lösningar. Parkhuset har fått trästomme och ett stort inslag av KL-trä.

En grundläggande tanke inför projektet med Parkhuset var att alla parter skulle samarbeta från början för att hitta bättre lösningar ur klimatsynvinkel. Fredrik Carlbaum, konstruktör vid Bjerking, konstaterade att han aldrig varit med så tidigt i ett byggprojekt, och att detta tidiga samarbete ger unika möjligheter att hitta nya lösningar.

Alla parter verkade överens om att ett tidigt samarbete kring en gemensam grundtanke har varit mycket kreativt.

– Det faktum att vi hade en gemensam utmaning i att minska klimatavtrycket gjorde det lättare att argumentera för nya lösningar, menade Maria Jansson, projektchef vid Fabege.

Emil Rehnström, NCC, projektchef för Parkhuset, noterade att en av utmaningarna för att komma snabbt framåt är att leverantörer behöver ta fram EPD-er, miljökonsekvensdeklarationer, för sina produkter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.114