23948sdkhjf

Sveriges yngste stenhuggarmästare är utsedd

32-årige Tim Ericsson vid Borghamns Stenförädling i Vadstena kommun, har uppnått målet att erövra mästarbrevet som stenhuggare.

Tim Ericsson är nu Sveriges yngste aktiva stenhuggarmästare.

– Jätteroligt! Verkligen värt att fira. Mästarbrevet är ett bevis på yrkesskicklighet, säger Tim Ericsson.

Han är fjärde generationen stenhuggare inom familjeföretaget, som utfört stenjobb för bland annat Näringslivets Hus, Nationalmuseum, Bro Park och Konstakademien.

– Vi är ett traditionellt företag där hantverkskunskapen är grunden för verksamheten, men där även kompetensen inom modern teknik och ett hållbart synsätt är lika viktigt, säger Tim Ericsson.

Vägen till att bli stenhuggarmästare har gått i två etapper. Först klarade Tim av gesällprovet, där han med handverktyg formade ett 15 kilo tungt ekollon ur ett marmorblock. Därefter har han gått Mästarutbildningen, en teoretisk utbildning som Sveriges Hantverksråd driver tillsammans med Folkhögskolan i Leksand.

Nu har Tim Ericsson fått det efterlängtade beskedet från Sveriges Hantverksråd, att han blivit godkänd stenhuggarmästare.

– Tim Ericsson är den yngsta i stenhuggarbranschen som tilldelats mästarbrev, vad jag kan se i datasystemet där vi registrerar mästarbrev sedan 1990. Han är definitivt den yngsta i dag aktiva stenhuggarmästaren, säger Anne Palm, Sveriges Hantverksråd, och tillägger:

– Jättekul med någon yngre som blir stenhuggarmästare. Oftast är det lite äldre som tar mästarbrev i det här hantverksyrket. Att någon tilldelas mästarbrev är inte vanligt över huvud taget. Det händer ungefär vartannat år. Tim är den nionde personen som nu finns med i registret över aktiva stenhuggarmästare.


Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094