23948sdkhjf

Lätt att automatisera med liten cobot

Coboten gör insteget lägre när det gäller att automatisera. Det hävdar Ola Mellström, ny försäljningschef för Universal Robots i Sverige, ett företag som arbetat länge för att etablera samarbetsroboten, coboten, i svenska företag.

Träcentrum i Nässjö hade under en vecka Öppet Hus där Flex Trim AS, Universal Robots och Thomas Frick AB tillsammans hade bjudit in kunder för att visa lösningar inom automation och robotisering 

Ola Mellström headhuntades från Troax, där han arbetade med maskinskydd för robotceller. Innan dess axlade han rollen som försäljningsingenjör på Atlas Copco Tools. 

På Atlas Copco arbetade Ola Mellström i tät kontakt med återförsäljare och på Troax hade Ola Mellström motsvarande roll med integratörerna, de som ser till att en robotlösning fungerar på plats hos kunden. I sin skräddarsydda funktion på Universal Robots är de båda perspektiven till stor nytta för honom. Ola Mellström är stationerad i Jönköping, med närhet till många små- och medelstora företag med stor potential inom automatisering. Ola Mellström headhuntades från Troax, där han arbetade med maskinskydd för robotceller. Innan dess axlade han rollen som försäljningsingenjör på Atlas Copco Tools.

Universal Robots hemland är Danmark, där industrin präglas av små- och medelstora robotar. 

Den främsta målgruppen i Sverige för våra cobotar finns också inom segmentet små- och medelstora företag, något som också stämmer bra in med storleken på företag inom den tillverkande träindustrin. Användarvänligheten är något Universal Robots gärna vill hänvisa till. 

Den som kan sköta sin Iphone, kan även sköta programvaran till en UR-robot, för det är lika enkelt. 

Enkelheten är viktig och att användarna själva kan besitta kunskapen. 

Coboten behöver något i nosen för att kunna betjäna sin uppdragsgivare till belåtenhet. 

Till Universal Robots går det att koppla över 400 produkter från 350 olika leverantörer i branschen, som är kontrollerade och certifierade av Universal Robots genom deras partnernätverk UR+. 

Det gör att användaren kan känna sig trygg vid användandet av verktygen, inte minst ur säkerhetsaspekten. 

Vi gör med vår utbildning grundläggande programmeringskunskaper tillgängliga för cobotanvändare oavsett bakgrund och deras erfarenhet av robotteknik. Utbildningstillfällen tillhandahålls antingen av Universal Robots eller en distributionspartner. På så sätt breddar vi användarnas förståelse av Universal Robots cobotar och hur man kan använda dem för så många olika uppgifter, samtidigt som vi ger möjlighet att praktiskt testa dem i deras verkliga användningsområden. 

Coboten öppnar för applikationer företag tidigare inte tänkt på att de kan automatisera. Flexibiliteten är viktig. 

Köper man en UR+ produkt blir hanteringen mycket smidig. 

är det plug & play som gäller, allt är redan förberett och fungerar för kunden. 

Ola Mellström vill slå hål på en vanlig uppfattning att en cobot i egenskap av cobot inte behöver något skydd. 

När coboten kom ut på marknaden talades det ofta om den som helt ofarlig eftersom den tillverkats för att samarbeta med människor. Men detta stämmer inte i alla fall, menar Ola Mellström. Det gäller att för varje applikation göra en riskanalys för att se vilka potentiella risker som finns och därefter genomföra åtgärder för att eliminera dessa, vilket man kan göra på flera olika sätt, både genom att använda scanners eller i vissa fall även fysiska maskinskydd, säger Ola Mellström. 

Flex Trim är ett danskt företag som utvecklar, producerar och säljer lösningar som är baserade på sin patenterade och internationellt erkända borstputsnings-teknologi. Flex Trim kommer ursprungligen ifrån träbranschen men jobbar idag också inom metall, komposit, plast och glasfiber. Företaget startades för 26 år sedan av Poul Erik Jespersen som då jobbade som produktionschef hos en möbeltillverkare och tyckte att det hela kunde göras ”nemmere og bedre (lättare och bättre). Han såg möjligheter att kunna komma ifrån ett slitsamt och tråkigt arbete, många gånger för hand. Där och då föddes tanken som efter några års utveckling sedan blev till verklighet och till lösningar som idag säljs över hela världen. 

Flex Trim har idag testcenter i Danmark, Tyskland, Kina och USA. 

På våra testcenter har vi möjlighet att med våra tekniker köra tester på ämnen som kunder har sänt till oss eller så kommer kunderna till oss för att vi tillsammans ska hitta de rätta lösningarna säger Bengt Almers, försäljningsansvarig för Flex Trim i Sverige, Norge och Finland. 

Det kan gälla små enklare lösningar eller kunder som tänker investera i en större maskin, hos Flex Trim kan de testa och simulera körningar för att se vad som passar kunden bäst. I princip alla de större maskintillverkarna använder Flex Trims slipsystem i sina maskiner.

Under det öppna huset visade man upp en robot från Universal Robots som kunde bestyckas med olika putshuvuden för att kunna användas i olika applikationer. Kunderna hade möjlighet att ta med sig sina ämnen som därefter kunde slipas av roboten.  

Vårt slipsystem kan installeras i alla typer av robotar inte bara i Universal Robots och nästan i vilken maskin som helst så länge maskinen är utrustad med en axel och en frekvensstyrd motor som är avgörande för att uppnå rätt varvtal, säger Bengt Almers. 

Användarna kan på så sätt använda sina befintliga maskiner och slipper därmed investera i nya maskiner.

Att vi nu tillsammans med Universal Robots och Thomas Frick kör ett Öppet Hus är att vi ser att det idag finns ett behov inom träbranschen till att automatisera och att det också med robotar finns många möjligheter till att undvika ergonomiskt dåliga arbeten.  

Det är svårt idag att anställa någon som ska handslipa så därför känns det bra att kunna erbjuda lösningar inom detta och kunna lyfta branschen och göra den mer attraktiv att arbeta inom när tunga och repetitiva moment kan tas bort. Arbetskraftens kompetens kan istället användas till annat, säger Bengt Almers.

Träindustrin går ju nu också på högvarv och visar goda siffror, för Flex Trims del ligger vi just nu cirka 30 procent över budget. Det är ju då ännu viktigare att titta på lösningar inom detta området med automation säger Bengt Almers. 

Från Flex Trim i Danmark deltog också Jan Gjedde som är tekniskt ansvarig och Martin Jacobsen som är säljsupport och programmeringsansvarig i Danmark på Flex Trim. 

Martin Jacobsen var den som under det Öppna Huset körde roboten och rent praktiskt lät kunderna se hur enkelt det var att anpassa roboten till just deras ämnen.  

Den automatiserade sliplösningen är väldigt lätt att sköta. Jag lärde mig programmeringen på den efter bara någon vecka, säger Martin Jacobsen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094