23948sdkhjf

Aluminiumleveranser stoppas från Ukraina

Nu stoppar det ryska aluminiumproducenten Rusal aluminiumoxidleveranser från Ukraina.

Det berättar konsultföretaget Wood Mackenzie meddelar mining.com.

All aluminiumoxid som produceras av Nikolaev transporteras till Rusals smältverk i Ryssland. I metallekvivalenta termer stöder Nikolaev-raffinaderiet 75 kt/månad eller 900 kt/a i produktion, vilket motsvarar 23 procent av Rusals primära aluminiumproduktion, ska huvudanalytiker i Wood Mackenzies aluminiumteam skrivit och vidare:

Ett stopp i leveranser av aluminiumoxid betyder inte en omedelbar nedskärning av smältverksproduktionen även om leveranskedjan i Ryssland är snäv, med veckor av aluminiumoxidlager på plats snarare än månader.

Analytikern ska också ha menat att Rusal kan komma att avleda en del last från sitt raffinaderi på Irland för att mata sina ryska smältverk.

Som ett resultat av sanktioner, om motparter inte skulle kunna handla med UC Rusal som fallet var 2018, så finns det en risk att alla UC Rusals utländska aluminiumoxidtillgångar kan påverkas.

Rusal är ägare till Kubal – den enda tillverkaren av primäraluminium i Sverige. Nu ryktas det om oro i leden.

Kubal har 450 anställda. Av dem är cirka 340 medlemmar i Metallklubben.

– Folk har varit oroliga hela tiden men vi vet inte vad det blir för sanktioner. Och vi vill inte ta ut någon olycka i förväg, säger Stefan Hultman som är ordförande för Metallklubben på Kubal i Sundsvall till Svenska Dagbladet näringsliv och fortsätter:

– Vi har inte fått några besked alls. Vårt förbund, IFMetall har varit i kontakt med Näringsdepartementet för att försöka få svar på om vi drabbas men de visste inte.

Vare sig Kubals företagsledning eller ägaren Rusal vill uttala sig om vad de har för planer på hur eventuella sanktioner ska mötas meddelar tidningen. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11