23948sdkhjf

Skalbagge kan stoppa bygge av tusentals bostäder

Cinnoberbaggen kan leda till att Uppsala kommun måste lägga ner sina byggplaner på ett nytt stadsdelstorg. 

Fynd i form av larver av den fridlysta skalbaggen har gjorts i det aktuella Ulleråkerområdet söder om Uppsala, skriver SVT Nyheter.

I Ulleråker ska från byggstarten 2018 fram till 2030 byggas så mycket som uppemot 7 000 bostäder. 

Cinnoberbaggen har tidigare medverkat till byggstopp i kommunen och var ett av skälen till att kommunen stoppade ett bygge i Blodstensskogen i Eriksberg.

Björn Bråvander är med i ett hobbynätverk som inventerar olika arter i Uppsalaområdet och han tror att skalbaggen finns på fler ställen.

– Det är jag övertygad om, säger han.

Cinnoberbaggen är Upplands landskapsinsekt och här finns landets största dokumenterade population. Den är fridlyst och skyddas av artskyddsförordningen.

– Om det är så att den finns där så kan man inte göra de ingrepp man har tänkt. Det kan stoppa en utbyggnad, säger Urban Westerlind, enhetschef på länsstyrelsen i Uppsala län, till SVT Nyheter.

Planområdet är beläget mellan Dag Hammarskjölds väg och Ulleråkersvägen, cirka tre kilometer söder om Uppsala Resecentrum,

Detaljplanen möjliggör en utbyggnad av sex kvarter med cirka 950 bostäder, förskola och två mobilitetshus för områdets samlade parkeringar. Förslaget innehåller cirka 9000 kvadratmeter lokalyta för centrumverksamhet och kontor i kvarterens bottenvåningar och i en fristående torgbyggnad. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094