23948sdkhjf

Kriget i Ukraina – “Kommer sannolikt att förlänga och försvåra cementkrisen”

En knapp vecka efter att ryska trupper invaderade Ukraina har flera sanktioner mot Ryssland trätt i kraft. För den svenska bygg- och anläggningsbranschen är det inte en fråga om det kommer påverka marknaden utan istället hur.

Byggföretagens näringspolitiska chef, Tanja Rasmusson, säger till Leveranstidningen Entreprenad att tillgången på byggmaterial är riktigt bekymmersam. Något som ger ökad skäl till oro då frågan om cemtentproduktionen fortfarande är olöst.

– Vi har situationen i Slite, där ser vi att det sannolikt blir ett byggstopp till årsskiftet och varsel över sommaren. Sedan är det också så att en del av den prefabbetong som vi tar in kommer från öststater. All disruption i leveranskedjan riskerar att påverka oss väldigt kraftigt.

Hon säger att Byggföretagen har varit i kontakt med regeringens cementsamordnare och konstaterar att det pågående kriget i Ukraina sannolikt kommer att förlänga och försvåra cementkrisen.

– Den kalk som kommer från Slite är mest till anläggning. Så alla de stora satsningarna som regeringen planerar och som Trafikverket skrivit om i sin nationella plan ser jag inte kommer kunna påbörjas. För det kommer inte finnas cement.

Tanja Rasmusson säger att de följer utvecklingen av energipriser och konstaterar att de påverkar möjligheterna för deras medlemmar att verka. Samtidigt menar hon att det är för tidigt att se hur sanktionerna och eventuella motåtgärder kommer påverka exempelvis räntor och investeringsvilja.

– Vi får helt enkelt följa det i realtid, för det vet vi ännu inte.

En annan påtaglig faktor är att flera av de byggjobbare som arbetar i Sverige kommer från östeuropeiska länder, däribland Ukraina. Tanja Rasmusson säger att hon läste på Twitter om ett företag där åtta arbetare valt att åka hem för att slåss. Hon tror att fler kommer göra likadant.

– En del av dem kommer att behöva eller vilja återvända hem för att ta hand om sina familjer eller delta i striderna. Jag pratade med en av våra regionalanställda i fredags (25 februari, reds. anm.). Då hade han talat med en ukrainsk byggjobbare som skulle åka hem och strida. 

Rasmusson säger att de har börjat titta på kompetensförsörjningen men att det är för tidigt att se de fulla effekterna av att arbetare åker tillbaka till sina hemländer i och med krisen.

– Den mänskliga tragedin är långt mer oroande än kompetensbrist, men det är en faktor. Våra medlemsföretag har kollegor som dras in i kriget och det är fullständigt hisnande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11