23948sdkhjf

Hutlösa mutbelopp och många dömda för mutbrott under 2021

Under 2021 åtalades ovanligt många personer för mutbrott, där 9 av 10 dömdes för gärningen. Den totala summan för mutorna har rusat med cirka 605 procent.

Samtidigt hamnar en ny sektor i topp för antalet domar, under ett år där flera stora mutbrottsmål förekommit. Det visar Institutet Mot Mutors (IMM) årliga rättsfallssamling.

Under 2021 förekom flest mål inom sektorn data, IT och telekommunikation. Detta beror främst på ett enskilt företag som erbjudit IT-utbildning med tillhörande förmåner till ett flertal offentliganställda.

Därefter följer sektorerna avlopp, avfall, el och vatten samt transport och fordon. Bygg och anläggning samt vård och omsorg, som vanligen är sektorer som hamnar i topp, har lägst antal i år med enbart ett mål vardera.

 Den typiske mutbrottslingen är en medelålders man, där givaren av mutan arbetar inom privat sektor och tagaren inom offentlig sektor. Den vanligaste formen av muta är alltjämt pengar, följt av sakgåvor, presentkort och nöjesresor.

– När det kommer till mutbrott finns det tydliga trender kring hur och var de sker. Inom offentlig sektor är det viktigt att ta riskerna på allvar för att bevara förtroendet de förvaltar från allmänheten, säger Hayaat Ibrahim, generalsekreterare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094