23948sdkhjf

Skepparen dog – nu är utredningen klar

Grävmaskinisten och styrmannen överlevde medan kaptenen senare påträffades död. Detta inträffade under arbetet åt Peab. Nu är haverikommissionens rapport klar.

Den 17 februari 2021 slog det danska muddringsfartyget Margarethe Fighter runt i Trelleborgs hamn. Fartyget utförde jobb åt Peab i samband med byggföretagets utbyggnad av hamnen, skriver Byggnadsarbetaren. 

Grävmaskinisten greppade tag i ett räcke i brovingen. Men när fartyget låg upp och ner tog han sig iväg och höll sig över vattenytan med hjälp av en fender.

Styrmannen trycktes ner under båten menklarade av att ta sig till ytan och drev med strömmen från skeppet. Tjugo minuter senare kunde grävmaskinisten och styrmannen räddas. Kaptenen påträffades på båten först flera dagar senare under bärgningsförsök.

Haverikommissionen anser i sin rapport att orsaken till haveriet ytterst var att ballasttankarna var fyllda och att lasten med muddringsmassor gjorde fartyget instabilt. Fören var under vatten under färden och skeppet kantrade vid en kursändring som ledde till en viktförflyttning av lasten.

Även vid tidigare jobb hade man omfördelat vikten på samma sätt så att man kunde muddra på större djup, visar utredningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109