23948sdkhjf

Under 2022 står Södras träfabrik klar

Trä i dubbel bemärkelse: Södras nya fabrik byggs helt i trä och ökar kapaciteten av trästommar med tio gånger. Designen ska påminna om virkestorkar från förr.

Den nya fabriken för korslimmat trä blir en av en av norra Europas största industribyggnader i KL-trä. Stommen består av limträ som kombineras med korslimmat trä, givetvis från Södra, likväl som Södra själva står för annat konstruktionsvirke och beklädnad av byggnaden.

Anläggningen är 20 000 kvadratmeter stor, spänner över 270 meters längd och en 52 meter bred hall. Fabriken har utformats av Arkitektbolaget, som jobbat med KL-trä under femton år. Nu intar byggnadsmaterialet Sverige på bred front.

I Värö i Varberg, intill Södras massabruk och sågverk, ska fabriken producera upp till 100 000 kubikmeter korslimmat trä årligen.

Materialet ger helt nya möjligheter till träkonstruktion då paneler kan göras i mycket stora dimensioner. De stabiliserar byggnader i många våningar och ersätter betong i bjälklag och bärande väggar.

Ansvarig arkitekt Ola Malm på Arkitektbolaget har arbetat intensivt under flera år med att utforma fabriken.

– Fabriken får en träfasad och ett traditionellt sadeltak med stora taksprång som stöds av snedstag på utsidan. Vi har hämtat designen från gamla tiders virkestorkar. 

Fabriken står färdig i maj 2022 och börjar leverera i augusti.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11