23948sdkhjf

Billigare för student köpa bostad än hyra

Länsförsäkringar har räknat ut vad som skiljer i månadskostnad mellan att köpa och hyra en etta i 28 studentstäder,  i centrala Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Innan flyttlasset går måste studenten ha någonstans att ta vägen. Studentlägenhet, korridorsboende, egen lägenhet eller inneboende – hur vill studenten bo och hur har studenten råd att bo?

-Givetvis skiljer sig inköpspriset på ett ägt boende åt beroende på vilken stad du väljer att studera i, men hyran för studentbostaden är relativt konstant över landet, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

 -Vår uträkning visar att i dagsläget går det att få ner boendekostnaden genom att köpa en liten bostadsrätt på studieorten. Dock måste man ha med i beräkningen att räntan kan stiga och ha koll på bostadsrättsföreningens ekonomi. Kontrollera gärna om föreningen tillåter uthyrning om ditt barn exempelvis vill studera utomlands under en period. Fundera också vad det innebär för din ekonomi som förälder om du hjälper barnet med köpet – både på kort och lång sikt, säger Emma Persson.

Många gånger är det föräldrarna som får hjälpa till med köpet av bostadsrätten. Här nedan kommer några tips till dig som ska hjälpa barnet att köpa bostadsrätt.

Att låna på mitt boende för att finansiera ett barns kontantinsats
Om man har belåningsutrymme kvar och din ekonomi klarar av en ökning av lånen kan du få bolån på upp till 85 procent av värdet på din egen bostad. 

Om jag lånar ut pengar - vem ska äga barnets bostad?

Om du lånar ut pengar till ditt barn som sedan själv köper lägenheten får du en fordran, men är inte delägare. Väljer du istället att vara med och köpa bostaden blir du delägare.

Behöver man skriva papper om man lånar ut pengar till sitt barn?

Det är oftast inte nödvändigt. Det viktiga är att ni sparar de handlingar ni har kring banklånet, hur banklånet har använts och gör en gemensam enkel anteckning om att det är fråga om ett lån till barnet. Ni kan också skriva ett skuldebrev och i det ta in ränte- och amorteringsvillkor som liknar de som finns i banklånet.

Ränteavdragen - hur fungerar det med gemensamma lån?

Det är bara den av låntagarna som har betalt räntan på lånet som har rätt att göra ränteavdrag.

Vad gäller om jag ger mitt barn pengar som gåva?

Du bör skriva ett gåvobrev, även om det inte krävs enligt lag. I det tar du in villkor om att pengarna ska vara barnets enskilda egendom. Om du har flera barn kan du ange att hela eller delar av beloppet inte, eller ska, ska ses som förskott på arv.

Vad händer om mitt barn inte kan betala banklånen?

Om ni har lånat tillsammans är även du ansvarig för att lånet betalas och kan få betala hela lånet själv.

Vad ska man tänka på om barnet har en sambo?

Om du ger ditt barn pengar till köpet av bostaden är det viktigt att du skriver ett gåvobrev med villkor om att gåvan och eventuell avkastning ska vara enskild egendom. När ditt barn sedan använder pengarna för att köpa bostaden blir den del barnet köper med gåvopengarna också enskild egendom och undantas från en senare eventuell bodelning mellan ditt barn och sambon.

Kan man få bostadsbidrag

Du som har barn eller har fyllt 18 men är under 29 år kan söka bostadsbidrag från Försäkringskassan. För att få bostadsbidrag krävs att du hyr eller äger den bostad du bor i och är folkbokförd på bostadsorten.

Artikeln är en del av vårt tema om Borätt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.079