23948sdkhjf

Hoppets förskola vinner Swedish Design Awards

För nionde året i rad har RUM utsett årets främsta aktörer inom arkitektur och design. 2022 års hållbarhetspris tilldelas Hoppets förskola, gestaltad av Link Arkitektur.

Årets hållbarhetspris, en nyinstiftad kategori, premierar beställare som genom att sätta höga hållbarhetskrav i projekt bidrar till förflyttningen av branschen till en mer miljövänlig och klimatneutral framtid.

Med Göteborgs stad som beställare och en engagerad konsultgrupp har förskolans klimatpåverkan reducerats med hela 70 procent.

– Det är fantastiskt roligt att projektet får uppmärksamhet genom det här priset! Vi välkomnar beställare som vågar ställa höga krav på hållbarhet. Det utmanar oss att med arkitekturens alla verktyg bidra till den gröna omställningen, säger Andreas Lebisch, ansvarig arkitekt på Link Arkitektur.

Utmärkande för projektet är att klimatpåverkan har varit styrande för gestaltningen och även omvänt, har miljömässiga utmaningar lösts med god gestaltning. En stor bidragande faktor till den låga klimatpåverkan är att den konventionella betongplattan har ersatts av en grund med 60–70 procent återbrukat glas. Därtill har trä valts till nästan alla byggnadskomponenter, invändigt såväl som utvändigt. Förskolan är det första byggprojektet i Göteborgs Stads bygg- och innovationsprojekt Hoppet, som syftar till att inspirera branschen till att bli mer hållbar, helst fossilfri.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11