23948sdkhjf

Bengt Dahlgren vill ta större ansvar

Inom ramen för forskningsprojektet ”Optimal drift” har Bengt Dahlgren medverkat till att ta fram ett nytt konsultavtal som kompletterar standardavtalet ABK i byggprojekt.

Syftet med avtalet är att möjliggöra smartare, mer hållbara byggnader och en mer optimal drift. Det nya avtalet kallas funktionskonsultavtal, och innebär att teknikkonsulten är med från idé till slutet av garantitid för att säkerställa att de inbyggda systemen når sin fulla potential.

Samverkan i svenska byggprojekt hanteras med stöd av standardavtalen AB, ABT och ABK som anger åtaganden, ersättning och ansvar. I konsultavtalet ABK 09 läggs riskerna för innovativa teknikval på teknikkonsulterna, vilket kan leda till att innovationskraften hämmas.

Det finns också utmaningar i ansvarsuppdelningen, där ingen part har det övergripande ansvaret genom hela processen.

– Standardavtalen, som de används i dagsläget, riskerar att cementera traditionella roller och affärsmodeller, säger Jonas Anund Vogel, forskare och föreståndare för KTH Live-In Lab.

Erik Bolander är vd för Bengt Dahlgren Stockholm.

– I takt med att byggnader blir mer tekniskt komplicerade förstärks bristerna i överlämning mellan projektering, produktion och driftskedet. Med funktionskonsultavtalet vill vi få till ett nära samarbete mellan byggprocessens alla parter. På så sätt strävar vi mot gemensamma mål som exempelvis minskad energianvändning och en mer långsiktig och optimal drift. Vår ambition är självklart att det också ska förbättra projektens ekonomi och tidplan. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094