23948sdkhjf

Skattetvist klar: Byggleverantör ska betala tre miljarder

Flir Commercial Systems ska betala nästan två miljarder i skatt och drygt 700 miljoner i skattetillägg. "Vi betalar nu", uppger företaget till Building Supply.

Anledningen är att bolaget inte får avräkna fiktiv utländsk skatt som bolaget har begärt.

Efter en tio år lång skattetvist mellan Flir och Skatteverket har nu ärendet avgjorts.

Rickard Lindvall är affärsområdeschef vid Teledyne Flir i Täby.

- Vi har beslutat att inte överklaga, enligt beslut meddelat av vår CEO, Robert Mehrabian, på Teledyne investor call 27 Januari. Teledyne har reserverat pengar för detta ändamål, säger han till Buillding Supply.

Flir Commercial Systems är ett dotterbolag till Teledyne Flir med kontor i Täby. Företagen är en del av Flir Forward Looking Infra Red System, en amerikansk koncern som är noterad på den amerikanska teknikbörsen Nasdaq.

Flir tillverkar värmekameror anpassade för byggnadstermografi. Kamerorna kan hitta dolda brister i byggnader snabbt.

Flir Commercial Systems AB sålde under 2012 tillgångar från en filial i Belgien och begärde därefter avräkning med över två miljarder kronor i fiktiv belgisk skatt på grund av försäljningen. Skatteverket beslutade senare att inte medge bolaget avräkning, samt att påföra ett skattetillägg på drygt 800 miljoner kronor.

Kammarrätten har kommit fram till att Skatteverket haft grund för att inte medge avräkning till den del vinsten avser värdeökning som uppkommit i Sverige. Eftersom kammarrätten ansett att viss värdeökning har skett i Belgien har avräkning medgetts med drygt 213 miljoner kronor.

- Mellan Sverige och Belgien gäller ett så kallat dubbelbeskattningsavtal. Enligt kammarrättens mening hindrar det avtalet Belgien från att beskatta den del av försäljningsvinsten som rör värdeökning som skett i Sverige. Det finns därför inte någon fiktiv skatt avseende den värdeökningen som kan räknas av från den svenska skatten. Enbart skatt på den värdeökning som har upparbetats i Belgien kan alltså räknas av, säger rättens ordförande Eva Östman Johansson, kammarrättsråd, i ett pressmeddelande.

Kammarrätten anser även att Skatteverket har haft grund för att påföra bolaget skattetillägg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094