23948sdkhjf

Alla linjer får behörighet för högskola

I dag lägger skolminister Lina Axelsson Kihlblom fram ett lagförslag på att högskolebehörighet ska ingå i alla gymnasieutbildningar.

Frågan har drivits länge av bland annat Byggföretagen och STTF, Svenskt Trätekniskt Forum. Dessa har tillsammans med andra organisationer hela tiden hävdat att det är en viktig del i arbetet för att öka söktrycket till yrkesprogrammen.

– Äntligen! Elever ska inte behöva välja mellan att läsa högskolebehörighet och viktiga fördjupningskurser inom yrkena. Både svenska och bygg är viktiga kunskaper att ha om du ska kliva in i byggbranschen, säger Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning, Byggföretagen.

Sedan gymnasiereformen 2011, då högskolebehörighet togs bort på yrkesprogrammen, har intresset för yrkesutbildning minskat. Förslaget om att återinföra högskolebehörighet är därför ett viktigt steg i rätt riktning och något som byggsektorn har drivit på under lång tid.

– Det här förslaget borde ha kommit betydligt tidigare. Nu behövs fler reformer för att rädda kompetensförsörjningen inom bygg- och anläggningsbranschen så att vi kan fortsätta bygga Sverige, säger Elin Kebert.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093