23948sdkhjf

Viktigt utöka antalet kontroller på arbetsplatser

Utvidgat samarbete mellan myndigheter och utökade befogenheter behövs i det fortsatta arbetet mot arbetslivskriminalitet.

Vikten av fortsatta kontroller både regionalt och lokalt framhålls i den senaste lägesbilden för det myndighetsgemensamma arbetet mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Budskapet är att det brådskar att komma tillrätta med bidrags- och skattebrott och utnyttjande av arbetstagare.
 

– Vi har gjort över 6 000 gemensamma kontroller sedan 2018. Det är när vi kommer ut på arbetsplatserna som vi upptäcker oegentligheter och misstänkta brott. Vi ser inte att arbetsmarknadskriminaliteten minskar så det är viktigt att öka antalet kontroller, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket. 

Risken för arbetslivskriminalitet är störst inom bygg-, restaurang, transport- och städbranschen liksom inom vård, omsorg och sociala tjänster.

Lägesbilden visar att brott mot utlänningslagen, när exempelvis falska anställningsbevis eller identitetshandlingar används, ofta är en förutsättning för större brottsupplägg. Den internationella prägeln på brottsligheten ökar också och uppläggen sker ofta genom olika företagsformer.

De mindre företagen står för merparten av regelbrotten., framkommer även av myndigheternas lägesbild.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.099