23948sdkhjf

EBM väcker ovanligt åtal mot byggbolaget

Ett byggbolag misstänks ha satt i system att anställa människor från tredje land som antingen saknar rätt att vistas i Sverige eller som saknar arbetstillstånd

Företrädarnas upplägg att utnyttja billig arbetskraft och därigenom skaffa sig en fördel i upphandlingar, är ett typexempel på arbetslivskriminalitet. Nu startar förhandling i tingsrätten.

Att Ekobrottsmyndighetens åklagare väcker åtal mot någon för misstänkta brott mot utlänningslagen hör till ovanligheterna. Men det är just dessa brottsmisstankar som riktas mot två företrädare för byggföretaget och som nu ska prövas i Attunda tingsrätt.

Tidsperioden för brottsligheten som omfattas av åtalet är från juli 2018 till och med februari 2019.

– Brottsupplägget har medfört att företagets anställda har befunnit sig i en mycket utsatt position i förhållande till arbetsgivaren och varit helt beroende av hur arbetsgivaren har behandlat dem. Skulle de råka ut för skador i samband med arbetet riskerar de att vara utan skydd och bli hemskickade. Det här är ett typexempel på arbetslivskriminalitet som vi ser i ökande utsträckning i våra ärenden, säger Andreas Bergman, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094