23948sdkhjf

Byggnads om Northvolt: Här finns det svartjobb

– Vi vet att det förekommer svartjobb här. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm efter gårdagens besök i Skellefteå.

Kollektivavtal måste införas – annars finns det risk för en blockad, men där är vi inte än, säger Johan Lindholm till SVT Nyheter .

Byggnads menar att man nu satt ned foten och att Northvolt måste agera kring arbetsförhållandena på bygget av batterifabriken i Skellefteå.

Enligt Byggnads måste Northvolt komma tillrätta med de underleverantörer på arbetsplatsen som inte följer svensk lagstiftning och dessutom plankar in på arbetsplatsen.

Flera filmer SVT spelat in visar att arbetare smiter in genom grindarna vid bygget av batterifabriken i Skellefteå utan att registrera sig.

– Det kan vara många konstigheter bakom detta. Risken är ju att man jobbar svart, säger Conny Svensson, Skatteverkets nationella samordnare, till SVT Nyheter.

Northvolt i Skellefteå har en handfull ingångar som drygt 2 000 byggjobbare, leverantörer och andra ska passera för att ta sig in. Man ska inte kunna ta sig in utan att det registreras.i den så kallade personalliggaren, med vars hjälp Skatteverket kan kontrollera att entreprenörer betalar skatter och avgifter och att det inte förekommer svartarbete.

Northvolt säger att de agerat för att möta problemet. 

– Vi har själva uppmärksammat att underleverantörers anställda tar sig in på ett felaktigt vis och det är naturligtvis inte acceptabelt, säger Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer vid Northvolt.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125