23948sdkhjf

Utbildning till drönarpilot allt mer eftertraktad

Användningen av drönare ökar i många branscher och bygg- och fastighet är en av de mest drivande. 

Användningen förväntas fortsätta öka allt eftersom nya branscher får upp ögonen för tekniken och nya applikationer ser dagens ljus. För den som helt eller delvis vill arbeta som drönarpilot ser arbetsmarknaden ljus ut.

Den tidigare militära flygplatsen Ljungbyhed, världens näst äldsta operativa flygplats, håller på att bli ett riktigt drönarmecka. Här driver Folkuniversitetet en ettårig YH-utbildning för kommersiella drönaroperatörer. Varje år får trettio elever lära sig om allt från juridik till praktik kring drönarflygning och samtidigt en hel del om entreprenörskap. Eleverna är allt från fastighetsförvaltare, poliser, lantbrukare, dataspelsutvecklare och skogsutvecklare och åldersspridningen är stor.

- Med arbetsmarknadens utveckling ser vi fler som blir anställda som drönarpiloter, antingen på heltid eller helt enkelt som en del i en tjänst där drönaren är ett viktigt verktyg, konstaterar Nicolas Tegsell som är lärare, ansvarig UAS operatör och som själv gick i den första årskullen på utbildningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079