23948sdkhjf

Kopparstölder kostar Trafikverket miljoner: ”Har eskalerat på ett helt nytt sätt”

Stölder av kopparledningar från järnvägen går i vågor, men de senaste åren har Skåne och Trafikverket Syd sett en rejäl ökning av stölder. Bara under 2020 har 31 kopparstölder skett och 34 stycken misstänkta stölder eller incidenter kopplade till stölder, drabbat järnvägen i södra Sverige.

Konsekvenserna är lika stora som kostnaderna att åtgärda stölderna. Hittills har det kostat omkring sex miljoner kronor att reparera skadorna och att ta in väktare för att bevaka järnvägen.

Ola Malmberg är enhetschef för underhållningsdistrikt syd på Trafikverket. Han berättar att det var en period för några år sedan med stölder i hela landet, nu har kopparstölderna i Skåne tagit nya former.

Det har eskalerat på ett helt nytt sätt. Tidigare var luftledningar inte intressant, men nu är de det. Det gör att trafiken stannar och vi får reparera en anläggning som det inte var problem med från början, säger Ola Malmberg.

Flera mil koppar stulits från järnvägen i Skåne. Trafikverket har försökt bevaka järnvägen och gått ut i bland annat sociala medier och knackat dörr i närheten av områden koppar stulits från.

Bevaka är nästan omöjligt. Vi har haft bevakning av entreprenörer och löpande dialog med operatörer men det krävs att man springer på de som stjäl.

För att få bukt med problemet inleder Trafikverket och polisen samarbete med Tullverket.

Vi har börjat ta kontakt med Tullverket och haft samverkan med polisen sedan tidigare. Eventuellt går kopparen utomlands, så samarbetet med Tullverket är för att se hur stölderna går till och vad som stjäls, fortsätter Ola Malmberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093