23948sdkhjf

Veidekke fortsätter flytten av kulturbyggnader

Veidekke tecknar avtal med LKAB för flytt av fem kulturbyggnader i Kiruna som en del av stadens samhällsomvandling.

Projektet är en totalentreprenad i samverkan med en ordersumma på runt 120 miljoner svenska kronor. Uppdraget utförs av Veidekkes lokala enhet Berggren & Bergman i Kiruna.

– Vi ser fram emot att utveckla det goda samarbetet som vi etablerat under den pågående husflytten av Gula raden och 16-manna samt första fasen i projektet. 

– Det känns tryggt att arbeta med en grupp som har god kunskap och förståelse i vad LKAB eftersträvar med samhällsomvandlingen, säger Mari Kuokkanen, projektledare vid LKAB:s samhällsomvandling i Kiruna.

Några av de kanske mest ikoniska trähusen i Kiruna förbereds nu för flytt. Det rör sig om SJ-husen på Rälsgatan 11-15 med säregna arkitektoniska drag samt Baningenjörsvägen 5 & 7 med tillhörande komplementbyggnader.

Projektet utförs i samverkan mellan LKAB och Veidekke, Berggren och Bergman samt LTH Traktor och ER Bygg. Samverkan innebär att Byggherren och Entreprenören tillsammans projekterar, tar fram handlingar och utför själva flytten i ett nära samarbete.

Själva husflytten planeras till hösten 2022. ROT-arbeten samt övriga byggnationer fortsätter därefter och skall färdigställas under hösten 2024.

Träbyggnaderna ingår i den tredje etappen av kulturhusflyttar; inte mindre än 39 hus kommer få ny adress fram till år 2035.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109