23948sdkhjf

Ny rapport: Fallolyckor i samma nivå vanligast

Fallolyckor är den vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall. Oftast ramlar en bygg- och anläggningsarbete och i samma nivå som marken.

Vissa yrkesgrupper löper större risk än andra att drabbas, det visar färsk statistik i en ny rapport från Afa Försäkring.

– År 2018 och 2019 inträffade nästan 8 300 allvarliga arbetsolycksfall till följd av en fallolycka. Olyckstypen utgjorde 34 procent av det totala antalet allvarliga arbetsolycksfall under perioden. Fall i samma nivå är vanligast för både män och kvinnor och de flesta av dessa olyckor sker utomhus. Risken att drabbas av en allvarlig fallolycka ökar med åldern, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker, Afa Försäkring.

Att en arbetsolycka är allvarlig innebär att den har lett till mer än 30 dagars sjukskrivning eller motsvarande läkningstid och/eller medicinsk invaliditet eller dödsfall.

– För män står betong-, bygg- och anläggningsarbete, metall- och övrigt industriellt arbete och yrkesförare tillsammans för flest olyckor med 38 procent.

För kvinnor står undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter med flera, barnskötare, fritidsledare med flera, samt städare och fönsterputsare för flest antal allvarliga fallolyckor. Tillsammans står de yrkesgrupperna för 41 procent av olyckorna, säger Elin Henriksson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109