23948sdkhjf

Backa Bergö skyddat mot översvämning

Ytterbygg har på uppdrag av fastighetsägare byggt skydd mot översvämningar vid älven i Göteborg.

Bygg- och fastighetsbolaget  har tillsammans med grannar i Backa klimatsäkrat 15 verksamhetsfastigheter där 140 företag har sin verksamhet, genom att bygga en invallning som skyddar mot översvämning vid höga vattennivåer i älven.

Samtidigt förstärks leran i marken med kalkcementpelare för att förhindra ras. Projektet är det första i sitt slag som står klart, och som dessutom genomförts i samarbete mellan flera privata fastighetsägare. Extremt höga vattennivåer uppkommer några timmar per år när det är lågtryck över havet så havsnivån stiger och trycker in i älven, samtidigt som vattnet från Vänern fyller på älven även från andra hållet.

Skred kan uppstå när älvens vattennivå sjunker snabbt och vattentrycket i marken är högt, eller för att det är kvicklera. Först uppstår ett mindre skred, som följs av flera.

  • Invallningen utmed älvkanten är drygt 300 meter lång och gjord av plastspånt som klätts in med trä. 
  • Vid höga vattennivåer kan dagvattenledningarna i området stängas och pumpar startar automatiskt och pumpar ut regnvatten som kommer på insidan invallningen.
  • 4000 kalkcement pelare är installerade i rader tvärs älvkanten till tolv meters djup. De stabiliserar leran och förhindrar skred.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.172