23948sdkhjf

Turkisk språkfadäs stannar miljardbygge

Tunnelbaneutbyggnaden mellan Arenastaden och Södra Hagalund kan inte starta, då en av anbudsgivarna i upphandlingen har ansökt om överprövning.

Utbyggnaden av tunnelbanan mellan Arenastaden och Södra Hagalund skulle inletts i juni. Men upphandlingen gick inte rätt till, anser det italienska bolaget som kom tvåa i upphandlingen och som därför vill överpröva beslutet.

I april får de båda bolagen JV Comsa och Soner Temel Mühendislik  som bildar konsortiet COSO, uppdraget av region Stockholm att buppföra tunnelbanan mellan Arenastaden och Södra Hagalund i Solna samt de båda stationerna. 

Men tio dagar efter tilldelningen inkom till Förvaltningsrätten i Stockholm en ansökan om överprövning från Italienska Itinera, som kom tvåa i upphandlingen. De yrkar på att upphandlingen ska göras om och att anbudet från det vinnande spansk-turkiska konsortiet då ”inte ska beaktas”.

Itinera anser att COSO:s inlämnade handlingar visar att bolaget saknar den tekniska- och yrkesmässiga kapaciteten som krävs. 

Vidare anser man att COSO:s handlingar på turkiska inte i alla delar översatts till engelska, vilket strider mot det obligatoriska kravet på anbudsansökans form och innehåll, samt inte visat att det åberopade referensuppdraget utförts på ett tillfredställande sätt”.

Itinera tycker att Region Stockholm har överträtt reglerna i Lagen om upphandling inom försörjningssektorerna genom att anlita COSO och att man själva tagit skada av upphandlingen.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094