23948sdkhjf

Byggföretag vill minska beroendet av Cementa

Hotet om en akut cementkris har gett Cementas kunder en tankeställare. Nu rapporterar flera byggföretag att de vill hitta alternativ.

– Det är klart att vi ser över våra leverantörsled för att sprida risken. Det blev tydligt, inte minst under pandemin, att flaskhalsar kan skapa stora problem, säger Jacob Birkeland, presschef på Skanska, till Dagens Nyheter.

Cementa har av kostnadsskäl och klimatambitioner koncentrerat huvuddelen av sin produktion på Gotland, men när tillståndet att bryta kalk där nu kan upphöra har koncentrationen visat sig vara sårbar.

Enligt Henrik Landelius, chef för NCC Building Sweden, fortsätter bolagets arbete med att hitta alternativ trots regeringens besked.

– Vi tittar förstås vidare på vilka aktörer som finns om det skulle bli ett helt stopp i Slite. Men det går inte att helt ersätta den mängden som produceras där, säger han och understryker att läget är fortsatt allvarligt.

-- Det starka beroendet av en leverantör är en faktor som sannolikt kommer beröras i Trafikverkets nästa analys, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket. 

För Cementas konkurrent Schwenk innebär de nya riskanalyserna en möjlighet.

– Vi hoppas att industrin sprider sina risker i den mån det är möjligt och har mer än en leverantör, säger Tomasz Borowiec, vd på Schwenk, till tidningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.096