23948sdkhjf

Svenskt företag bygger första fabriken för covidvaccin i Afrika

Stockholmsföretaget Keyplants har ingått ett avtal om att bygga Afrikas första produktionsanläggning för vaccin mot covid-19.

I Afrika har mindre än 4 procent av befolkningen fått en eller två doser vaccin mot covid-19. Det ska jämföras med nästan 60 procent i Europa.

Nu har det svenska ingenjörsföretaget Keyplants, som är specialiserat på att bygga anläggningar åt life science-företag, skrivit ett avtal om att konstruera den första fabriken för produktion av vaccin mot covid-19 i Afrika. 80 procent av anläggningen ska byggas i Sverige och sedan sättas ihop på plats i Senegals huvudstad Dakar, berättar företagets försäljningschef David Lindholm.

Vi är väldigt stolta över att vara med i det här projektet. Vi tror att vår expertis inom processteknik och vårt sätt att bygga off site-konstruktion kommer väl till pass i det här viktiga projektet. Vi bygger modulerna och installerar all processutrustning och automation här i Sverige och sen skickar vi modulerna till Senegal, säger David Lindholm till Life Science Sweden.

Förutom Keyplants deltar det belgiska företaget Unizima och det amerikanska företaget Intact i projektet som samordnas av Institut Pasteur de Dakar.

Anläggningen beräknas vara klar första halvåret 2022 och ska då kunna leverera 300 miljoner doser vaccin varje år. Fokus nu är på produktion av vaccin mot covid-19, men fabriken konstrueras för att även klara av tillverkning av andra sorters vaccin samt biologiska läkemedel.

Den senegalesiska regeringen står också bakom projektet som är det första i sitt slag. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11