23948sdkhjf

Tre döms för stöldturné – stal GPS från byggen

Tre män döms till fängelse för en stöldturné ihop i norra Sverige. De har stulit GPS-utrustning för nära en miljon kronor på byggarbetsplatser. 

Männen åtalades vid Umeå tingsrätt för grov stöld.

Den 28 mars i år for tre manliga polska medborgare mellan 32 och 45 år gamla, med färjan från Gdansk till Nynäshamn.

De bilade rån Nynäshamn via Gävle längs Norrlandskusten upp till Kiruna via Luleå. De begav sig sedan åter till Luleå och via Piteå till Umeå.

De påstods vid tre separata tillfällen ha stulit GPS-utrustning från vägbyggen respektive byggarbetsplatser i Robertsfors kommun, Piteå kommun och Umeå kommun till ett sammanlagt värde av 840 000 kronor.

Enligt hovrätten för övre Norrland står det klart att de tre männens gemensamma syfte med resan var att stjäla GPS-utrustning.

Männen har under hela resan färdats i samma bil, bott tillsammans och vid flera tillfällen gemensamt postat stöldgodset.

Vid gripandet påträffades bland annat en universalnyckel till vissa entreprenadfordon, störningsutrustning och kommunikationsradior. Sammantaget talar dessa omständigheter för att resan företagits i stöldsyfte, fastslår hovrätten. 

Männen dömdes till fängelse i ett år och två månader samt utvisning i fem år vardera. De skulle även betala drygt 100 000 i skadestånd till de drabbade bolagen.

Källa: Blendow/Lexnova

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.172