23948sdkhjf

Byggnads stämmer byggbolag på 34 miljoner

96 byggnadsarbetare från Lettland fick för låg lön, inga ersättningar eller pension. Byggnads stämmer PM Construction SIA på 34 miljoner kronor i arbetsdomstolen.

Efter en granskning av Byggnads ombudsmän har det uppdagats att företaget APM Construction SIA, med säte i Lettland, systematiskt har betalat en lön på endast 67 kronor i timmen i stället för kollektivavtalets 183 kronor.

Företaget har dessutom inte betalat vare sig övertid, traktamenten, semesterersättningar eller pensionsavgifter enligt gällande kollektivavtal.

Sammanlagt handlar det om 200 000 timmars arbete under 2019 och 2020. De berörda 96 arbetarna har även jobbat otillåtet mycket övertid samt 10 helgdagar utan helgersättning.

Nu stämmer Byggnads företaget i arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

APM Construction SIA har varit verksamt i främst Skåne och verkat som underentreprenör åt stora svenska byggbolag som Skanska, PEAB, JSB, Smidmek och Midroc.

–  Det är skandal att kriminella fortfarande kan utnyttja byggnadsarbetare på det här viset! Det är förfärligt för de som drabbats och förstör för seriösa företag i Sverige.

-- Vi har jagat fuskarna i åratal men om vi vill ha någon seriös byggbransch kvar måste myndigheter, branschorganisationer och storföretag göra mer för att stoppa arbetslivkriminaliteten, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094