23948sdkhjf

Cementa överklagar till Högsta domstolen

Cementa överklagar Mark- och miljööverdomstolens beslut att avvisa deras ansökan om tillstånd att fortsätta bryta kalksten i Slite, till Högsta Domstolen.

Den 6 juli fick Cementa beskedet att Mark- och miljööverdomstolen avvisar ansökan om att förlänga Cementas tillstånd att bryta kalksten i befintliga täkter på Gotland i ytterligare 20 år.

Domstolen avslår inte ansökan, utan väljer att inte behandla den och det skäl som angivits är att miljökonsekvenserna inte är tillräckligt utredda.

Cementa menar bland annat att Mark- och miljööverdomstolens beslut har påverkats av en felaktig handläggning i domstolen. Målet aktualiserar också ett antal rättsfrågor som Högsta domstolen bör ge vägledning kring, enligt Cementa. 

– Vi delar inte domstolens bedömning och menar att ansökan tvärtom baseras på en av de mest långtgående och omfattande utredningarna som gjorts för denna typ av ärende, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef Cementa och HeidelbergCement norra Europa, i et pressmeddelande. 

-- För snart fyra år sedan skickade vi in ansökan, som också godkändes i sin helhet i första instans, Mark- och miljödomstolen. Att ansökan i detta sena skede och efter så pass lång handläggningstid avvisas utan att domstolen meddelar vad som saknas och heller inte gett oss förutsättningar att förtydliga eller komplettera så att domstolen kan pröva ansökan, gör att Sverige går mot en akut cementbrist i slutet av november, säger Karin Comstedt Webb. 

Ett fortsatt långsiktigt brytningstillstånd är en också en förutsättning för att kunna etablera världens första klimatneutrala cementfabrik i Slite 2030, ett arbete som Cementa påbörjade våren 2021Tillgången på cement som konstruktionsmaterial är dessutom kritisk för att andra sektorer ska lyckas med sin brådskande klimatomställning, skriver Cementa vidare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.127