23948sdkhjf

"Säkra tillgången på svensktillverkad cement"

-- Det är så mycket som måste klaras av fram till Cementas produktionsstopp i Slite den 31 oktober i år, att det är omöjligt att ersätta den nationella produktionen av cement, säger Monica Björk, vd för Byggmaterialhandlarna, till Building Supply.

I ett brev till näringsminister Ibrahim Baylan skriver Byggmaterialhandlarna att de vill att regeringen säkrar tillgången på svensktillverkad cement. 

-- Mark- och miljööverdomstolens beslut innebär en otroligt kort tid för samhällsbyggnadssektorn att ställa om, fortsätter Monica Björk.

Ett stopp av brytningen av kalk i Slite innebär i praktiken ett effektivt stopp för merparten av de pågående och planerade bygg- och infrastrukturprojekten i Sverige. 

Eventuell framtida import av denna bulkvara skulle få stora negativa konsekvenser för klimatet på grund av omfattande och långväga frakter.

-- Många och långa transporter av cement från utlandet innebär stora koldioxidutsläpp, säger Monica Björk.

Cement är inte bara en oumbärlig insatsvara till den så viktiga betongindustrin utan också till andra byggprodukter som exempelvis taktegel, Leca-block och fasadputs.

Enligt Byggföretagens analys riskeras 175 000 tjänster i byggsektorn och ytterligare mellan 100 000 till 225 000 i nära sektorer och andra direkt berörda industrier som en direkt följd av beslutet.Mark- och miljööverdomstolens beslut. 

Byggmaterialhandlarna vill på kort sikt att regeringen säkrar tillgången på svensktillverkad cement för att hålla byggbranschen och andra viktiga industrier igång.

På längre sikt krävs en politik som både tar hänsyn till skärpta miljö- och klimatkrav och byggbranschens behov av stabilitet och förutsägbarhet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11