23948sdkhjf

Trygghet för äldre är övervakning för unga

Sex av tio svenskar vill ha smarta hem. Fyra av tio hoppas bland annat att det ska ge ökad säkerhet och trygghet står också högt på önskelistan.

Det visar en stor nordisk Kantar Sifo-undersökning om framtidens bostäder.

Intresset för smarta hem med inbyggd teknik som förenklar och automatiserar vardagen genom till exemplel kylskåp som meddelar när mjölken är slut har ökat de senaste åren.

Det är dock en generationsfråga om man ser övervakningskameror som trygghet eller intrång i privatlivet.

– Äldre ser kameror som en viktig funktion för att öka tryggheten i bostad och fastighet, medan yngre i större utsträckning upplever att kameror får de själva att känna sig övervakade istället, säger Johan Wiksell, ansvarig för intelligenta hem på JM.

Över hälften av de svarande, 53 procent, vill kunna spara pengar, exempelvis genom minskad förbrukning. 38 procent uppger även att de vill ha egenproducerad el i bostaden för att kunna leva mer hållbart i framtiden.

Den funktion som flest , 66 procent, finner mest intressant är ett snabbt och stabilt internet. Smart säkerhetsövervakning av brand, inbrott och vattenläckor uppger 27 procent. 20 procent vill smarta maskiner som exempelvis kyl, frys, ugn, spis och tvätt.

– Under pandemin har allt fler upptäckt fördelarna med integrerad digital teknik i sina bostäder och jag tror vi kommer se mycket mer utveckling av smarta hem framåt, säger Johan Wiksell.

Sammanlagt 4 500 personer i Sverige, Norge och Finland har deltagit i undersökningen, 1 500 i varje land.

Artikeln är en del av vårt tema om Borätt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.156