23948sdkhjf

Skanska bygger stora trähus

Skanska har gett Kanozi Arkitekter i uppdrag att rita två punkthus helt i trä, samt två lamellhus vid entrén av Folkparken i Halmstad.

– Vi vet att det finns många fördelar med att bygga trähus, säger Claus Uldal, arkitekt på Kanozi Arkitekter.

Han fortsätter:

-- Dels visar forskning att människors välmående ökar i trähus, dels är det ett klimatsmart material att jobba med eftersom det är förnybart och miljövänligt

Detaljplanen väntas bli antagen i slutet av 2021. Därefter blir det vidareutveckling av projektet under 2022.

Husen reser sig över trädtopparna med utsikt över parken och har ett naturnära läge med promenadstråk längs Nissan och Laxön. Ju längre in i parken man kommer, desto högre stiger byggnadsstrukturen i höjd enligt detaljplanen. De allra högsta punkthusen på tio våningar, som Kanozi Arkitekter har ritat, agerar avslut närmast skogsbrynen. Husen kommer att få en sockel i betong, för att klara styvhet och vindkrav. I övrigt blir det trähus med trästomme, ett materialval som blivit ett alltmer viktigt ställningstagande för hållbarhet inom byggbranschen. Dessutom kan husen titulera sig som de högsta flerbostadshusen med trästomme i Halmstad.

Ytterligare fördelar med att bygga trähus är att det är ett brandtåligt material som bibehåller sin hållfasta förmåga vid eventuell brand, till skillnad från andra material som kollapsar av hettan.

Artikeln är en del av vårt tema om Borätt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11