23948sdkhjf

Fjorton dömda i miljonstölder mot vindkraftsbyggen

Tingsrätten meddelar dom i den så kallade ”Laxsjöhärvan”. 14 personer döms skyldiga till bland annat vapenbrott, stöld, häleri och rattfylleri.

Huvudmännen i målet har dömts till straff upp till fängelse i 2 år. De ska också betala skadestånd på belopp upp till cirka 500 000 kronor.

Den omfattande stöld- och hälerihärvan uppdagades i samband med en explosion i Laxsjö den 6 januari 2019. Vid explosionen, som utlöstes genom att ett vapenskåp innehållande bland annat ammunition öppnades med en vinkelslip, skadades en av de tilltalade allvarligt.

I samband med att männen greps gjorde polisen husrannsakan i männens bostäder och hittade då stöldgods, bland annat verktyg och fyrhjulingar.

– Sedan började man spåra där och hittade en hel kedja av stölder och hälerier som gäller inbrott i kraftverksbyggen, där man tagit verktyg och motorfordon, berättar kammaråklagare Frida Molander, för Byggnadsarbetaren.

De flesta vindkraftsbyggen som drabbats av inbrotten ligger i Jämtland, men även byggen i Västerbotten har utsatts. Det totala värdet för stölderna uppgår till flera miljoner.

Tingsrätten tilldömer skadestånd för flera av dem som utsatts för brott samt till deras försäkringsbolag.

  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093