23948sdkhjf

Lisebergs påbörjar sitt nya upplevelsehotell

Bygget av ett hotell utöver det vanliga är i full gång. Liseberg, NCC och Wingårdh Arkitekter har i nära samarbete utformat tivolits nya upplevelse.

Byggandet av spektakulära Liseberg Grand Curiosa Hotel har startat.

Byggnaden skulle inspireras av Göteborgs historia, passa in i omgivningen och avspegla olika epoker – från nyklassicism till industrialism. Därför valde man gedigna material, som bland annat tegel från Wienerberger – Nordens största leverantör av fasadtegel.

Sara Wernsten, arkitekt på Wingårdhs, berättar:

-- Hotellet hör lika mycket till staden som till nöjesparken. Byggnaden måste kännas trovärdig i miljön, då hotellet ligger på ett expansivt område i en central stadsdel. Det har varit viktigt att ge byggnaden en trovärdighet, och därför kändes det naturligt att använda gedigna material såsom tegel.

Till Liseberg Grand Curiosa Hotel har Wienerberger levererat totalt 240 000 tegelstenar, vilket motsvarar en fasadyta på 3750 kvadratmeter. Hotellets fem flyglar kommer bland annat att bekläs med tegel i tre olika färgsättningar, för att skapa lekfullhet även i det estetiska uttrycket.

Sara Wernsten förklarar:

-- En av flyglarna har fått mer inspiration av de industriella fabriksområdena i Göteborg, där vi använder Wienerbergers rödmelerade tegel för att skapa slagna tegelvalv och pelare. Sedan har vi valt tegel i både gul och grå nyans till de resterande flyglarna, och vi har säckskurat tegel till sockelvåningen på en av flyglarna. Så med hjälp av de olika färgerna har vi kunnat förmedla tidsepokernas influenser, något som vi tror kommer att bli vackert i slutändan.

Med rutschkana från andra våningen rakt ner i lobbyn och familjerum med utsikt över Valkyria, ska Lisebergskänslan att följa gästerna från incheckning till utcheckning. Hotellet beräknas slå upp sina portar lagom till Lisebergs 100-årsjubileum 2023.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093