23948sdkhjf

"Sveriges första klimatneutrala bygghandel"

Den svenska byggsektorn har under de senaste åren tagit flera viktiga kliv framåt i klimatarbetet.

Nu har familjeföretaget Nordströms Bygghandel tagit ytterligare ett steg och blivit Sveriges första klimatneutrala bygghandel.

Sedan 2019 har Nordströms Bygghandel kartlagt sitt klimatavtryck med hjälp av miljökonsulten Ramböll.

– Vi har länge arbetat med miljöfrågor på grund av krav från våra större kunder. För några år sedan vi ville kartlägga utsläppen från våra varutransporter till byggarbetsplatserna för att se hur vi kunde minska vårt klimatavtryck, berättar Gustav Nordström, vd på Nordströms Bygghandel.

Insikten från kartläggningen ledde till att Nordströms 2019 bytte drivmedel till fossilfri diesel i samtliga kranbilar som används för varuleveranser.

Under 2020 förfinade Nordströms sina mätmetoder och beslutade sig också att ta nästa steg och klimatkompensera för 105 procent av hela företagets klimatavtryck. Företaget blev därmed Sveriges första klimatneutrala bygghandel.

Nordströms Bygghandel kartlägger, minskar och kompenserar för sin egen klimatpåverkan. Den stora utväxlingen kommer dock då fler företag gör som Nordströms. Därför sätter Nordströms nu press på sina leverantörer.

– De tre avgörande faktorerna för att minska CO2-påverkan i leverantörsledet är att tillverkarna byter till grön el, att de går över till fossilfritt drivmedel till exempel HVO100 för sina transporter och att de i sin tur ställer krav uppströms på sina leverantörer. Att byta till grön el och fossilfritt drivmedel är relativt enkelt och inga större kostnadsdrivare. Det är svårare att påverka leverantörerna men det jobbet måste göras, säger Gustav Nordström.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063