23948sdkhjf

Marmorskivor innehöll rekordmycket cannabis

Tullen hittade totalt 1,2 ton cannabis för 120 miljoner kronor i tre olika containrar, med adressen till ett VVS-företag i Kungälv.

Under onsdagen åtalades fem personer av Göteborgs tingsrätt för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling, enligt ett pressmeddelande från Tullverket.

I november 2020 gjorde Tullverkets inspektörer en annorlunda upptäckt i Göteborgs hamn. Bland 30 pallar med marmorskivor i tre containrar från Casablanca i Marocko gömdes 1 200 kg cannabisharts.

– Det här är det största beslaget av cannabis som vi hittills har gjort. Värdet på den beslagtagna narkotikan beräknar vi till cirka 120 miljoner kronor, säger insatsledaren Bertil Weingarten på Tullverkets region väst.

Narkotikan var gömd i specialgjorda marmorplattor bland riktiga marmorplattor. Vissa av marmorskivorna var lite tjockare än de övriga.

– När vi bröt isär en av de misstänkta marmorskivorna fanns ett lager med cannabisharts inuti skivorna. Narkotikan var vakuumförpackad och runtom förpackningen fanns ett lager med gips följt av ett marmorliknande material, berättar Bertil Weingarten.

Containrarna skulle till ett VVS-företag i Kungälv. Tullkriminalen inledde en spaning på godset och plötsligt ändrades leveransadressen från Kungälv till en flyttfirma i Kinna. Vid ett synkroniserat tillslag tre dagar senare greps ägarna av de båda företagen samt ytterligare två personer som hanterat delar av den insmugglade narkotikan. De tre ägarna åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling. Två andra iblandade personer åtalas för narkotikabrott.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.18