23948sdkhjf

Serneke gör båthall till museum

På Djurgården i Stockholm, med Vasamuseet och Gröna Lund nästgårds, omvandlar Serneke Båthall 2 till ett galleri med historiskt intressanta vrak.

Östersjöns dolda kulturskatter ska visas med hjälp av avancerad digital teknik.

− Att omvandla Båthall 2 till det nya och unika museet Vrak visar på vilken fantastisk kraft det finns i att ge gamla byggnader nytt liv och tillgängliggöra en del av svensk byggnadshistoria för allmänheten. Det är inte heller ofta som nya museum byggs i Stockholm och vi som har varit med på resan är otroligt stolta över att få vara en del av den, säger Marlene Wiberg, arbetschef.

− Det känns väldigt bra att få se vårt nya museum bli verklighet. Vi är mycket nöjda med helheten, både hur samarbete och logistik fungerat samt kvalitén i slutleveransen. I en så komplex ombyggnation som detta varit så är det klart att det också uppstår saker som inte blir om förväntat men även de situationerna har vi tillsammans löst på ett bra sätt. Serneke har varit tillmötesgående, lösningsorienterade och konstruktiva även i de svåraste lägena, säger Odd Johansen, projektchef för Vrak – Museum of Wrecks.

Båthall 2 uppfördes 1941 under andra världskriget i samband med en modernisering av Galärvarvet. Den byggdes efter ritningar av arkitekt Paul Hedqvist vars arkitektur har präglat Stockholms stadsbild. Han har bland annat ritat Västerbron, Skatteskrapan och DN-huset. 

När museet öppnar kommer besökarna bland annat med hjälp av hologram få upplevelsen av att vandra omkring bland skeppsvraken som finns kvar under ytan i Östersjön. Östersjöns speciella miljö och historia gör att det i havet finns en unik mängd välbevarade vrak och andra lämningar, varav många är av samma klass som det välkända 1600-talsskeppet Vasa.

Byggnadsminnesförklarad

Utgångspunkten för projektet var en tom båthall på 1 500 kvadratmeter, i praktiken en betongstomme, som skulle anpassas till att fungera och rymma ett museum. Exteriören är klassad som statligt byggnadsminne och antikvariskt skyddad.

Fahlander arkitekter har jobbat på uppdrag av SMTM som generalkonsult och arkitekt av ombyggnationen.

Den officiella invigningen av Vrak planeras äga rum i början av september 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093