23948sdkhjf

Peabbolag förser jättelager med supertjockt håldäck

Coops nya centrallager i Eskilstuna uppförs med Byggelements nyutvecklade bjälklag – ett håldäck som tål tyngre laster och längre spännvidder.

Byggelement ingår i Peab-koncernen och är en av Sveriges ledande leverantörer av prefabricerade betongelement.

Byggelements senaste produkt är ett 500 millimeter tjockt håldäck. Bjälklag  tillverkas huvudsakligen i tjocklekar mellan 200 och 400 millimeter.
Den första leveransen av HDF 500 går till Nordec.

Han framhåller att  håldäck som byggmaterial har flera fördelar.
– Produkten är ett hållbart alternativ eftersom den utnyttjar ett effektivt tvärsnitt som gör att det krävs mindre betong för att uppnå samma krav, vilket ger lägre koldioxidbelastning. Snabbt montage innebär dessutom kortare byggtider, säger Mikael Wiksten, produktions- och utvecklingschef på Byggelement.

– Med en mycket snäv tidsplan krävdes en leverantör som garanterat kan hålla tidtabellen, så att vi ska klara av montaget av hela stomkonstruktionen utan förseningar, säger Sampo Haapoja som är Business Area Manager på Nordec. 

Coops centrallager beräknas vara i full drift andra halvåret 2024. Byggnadens totalyta blir 109 000 kvadratmeter. Byggelement kommer att leverera över 30 000 kvadratmeter bjälklag av olika tjocklekar till detta projekt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079