23948sdkhjf

Pensionsoro kan leda till partibyte

Byggnads har tillsammans med Katalys tagit fram en Novus-undersökning, som  visar att nära hälften av LO-väljarna är beredda att byta parti över pensionsfrågan.

Mest benägna att byta parti är S- och SD-väljare.

– Pensionsoron är stor ute i landet och den måste alla partier ta på allvar. Vanligt folk vill ha ett nytt pensionssystem. Den som arbetat ett helt arbetsliv ska ha rätt till en bra pension, oavsett när kroppen säger ifrån, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i pressmeddelandet.

I undersökningen med ett representativt urval av svenska folket har de fått svara på frågor om hur man ser på sina egna pensioner och pensionspolitiken idag. Resultatet visar en stor oro för om pensionerna ska räcka till, även hos de yngsta. Det står också klart att pensionsfrågan kan avgöra val och vilket parti som får löntagarnas stöd i framtiden, inte minst i kampen mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Ur undersökningen:

- Över hälften av samtliga svenskar är oroliga för att de kommer att få eller redan har en för låg pension. 65 procent av LO-medlemmarna oroar sig över att få en låg pension.

- Var tredje väljare och varannan LO-medlem beredd byta parti på pensionsfrågan.

- Över hälften av de svarande, 55 procent, tycker att de som slits ut på jobbet och tvingas sluta arbeta i förtid ska kompenseras i högre utsträckning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11