23948sdkhjf

Bristande säkerhet på svenska byggarbetsplatser

Säkerhetskulturen bland Sveriges byggföretag brister. Sex av tio byggarbetare använder inte rekommenderat personligt skydd fullt ut.

Dessutom oroar sig en av fem för att skada sig på jobbet. Det visar en ny rapport framtagen av arbetsplatssäkerhetsföretaget Skydda.

Under 2020 har 3 673 arbetsskador rapporterats inom byggindustrin, enligt siffror från Arbetsmiljöverket. Det gör byggbranschen till den tredje mest skadedrabbade.

Skydda har i rapporten ”Säker arbetsplats 2021” gjort en Sifo-undersökning om vad skyddsombud och byggarbetare anser om arbetsplatssäkerheten i byggbranschen. Rapporten visar att det behövs vidtas åtgärder inom flera olika områden.

– Det är välkänt att Sveriges byggföretag har drabbats hårt av arbetsrelaterade olyckor genom åren. Detta på grund av en bristande säkerhetskultur i branschen.

– Kunskapen om personlig skyddsutrustning är låg bland byggarbetare och många arbetsgivare planerar inte säkerhetsarbetet i projekteringen. Detta innebär att till exempel underleverantörer utsätts för onödiga risker, säger Jonas Peterson, vd på Skydda.

Undersökningen genomfördes bland byggarbetare och skyddsombud inom byggindustrin, med hjälp av Kantar Sifo under perioden 30 november 2020–15 januari 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.312