23948sdkhjf

Ont om ej fossilbaserad plast inom bygg

– Tyvärr är det uppenbart ont om byggprodukter av biobaserad och återvunnen plast,  säger Anna Fråne på IVL , som lett en ny rapport.

- Det är dessutom ofta svårt att hitta detaljerad information, till exempel på tillverkares och leverantörernas hemsido, tillägger hon.

Bygg- och anläggningssektorn i Sverige använder omkring 260 000 ton plast varje år, vilket gör sektorn till den näst största användaren efter förpackningsindustrin, skriver IVL, Svenska Miljöinstitutet, i sin rapport.

Större delen av plasten är tillverkad av fossil olja och förbränns när den har blivit avfall, vilket leder till utsläpp av växthusgaser. En ny lättläst rapport ska inspirera till ökad användning av biobaserad och återvunnen plast som ett sätt att minska byggsektorns klimatpåverkan.

Rapporten har kartlagt ett urval av olika kategorier av byggprodukter för att identifiera alternativ av biobaserad eller återvunnen plast.

Kol är huvudbeståndsdel i all plast. Konventionell plast är tillverkad av kol från olja och naturgas medan biobaserad plast görs av kol från förnybara källor, främst kolhydratrika grödor som majs och sockerrör, men även från skogsavfall och vegetabiliska oljor.

Det finns biobaserade motsvarigheter till de flesta av de vanligaste fossilbaserade plasttyperna som används inom byggsektorn, men ändå är det svårt att hitta exempel på användning i just byggprodukter.

Bästa utbudet finns för golv- och väggmattor

Kartläggningen omfattar sex produktgrupper där mycket plast används: rör, isolering, golv- och väggmattor, fukt- och väderskydd, fönster och dörrar samt elinstallationer.

Det bästa utbudet av både biobaserade och återvunna alternativ finns för golv- och väggmattor, enligt rapporten. För elinstallationer samt fönster och dörrar hittades inga biobaserade alternativ.

– Rapporten gör dock inte anspråk på att vara heltäckande, det kommer nya produkter på marknaden hela tiden, men för vissa produktgrupper var det betydligt svårare att hitta alternativ än för andra, säger Anna Fråne.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11