23948sdkhjf

Byggsystem-leverantör investerar i ny digital avdelning

Xella, leverantör av hållbara byggsystem, utvecklar sin skandinaviska organisation och investerar i en helt ny digital avdelning.

Fredrik Johansson är CEO för Xella Scandinavia.

- Avdelningen ska sätta fart på vår digitala omställning, genom att bland annat fokusera på snabbare och mycket precisa offertberäkningar. Målet är att vi om några få år ska kunna hantera alla större projekt digitalt i 3D.

Det finns stora tidsbesparingar och betydligt lägre risk för fel att hämta när projekthanteringen från start till slut sker med intelligenta 3D-modeller som utgångspunkt.

Därför utvecklar Xella nu sin skandinaviska organisation, och investerar i en helt ny digital avdelning. Företaget är stor leverantör av hållbara byggsystem med bland annat Cradle-to-Cradle-certifiering. 

- Den digitala omställningen går starkt i Skandinavien, och vi förväntar oss att huvuddelen av alla större projekt under 2025 projekteras digitalt. Det ställer stora krav på att vi som leverantör håller oss på framkanten, så att vi fortsatt kan hjälpa rådgivarna med att lösa deras uppgifter effektivt.

Han fortsätter:

- Med vår nya avdelning sätter vi fart på den digitala omställningen, genom att bland annat fokusera på snabbare och mycket mer precisa offertberäkningar. Målet är att förbereda vårt eget digitala landskap så att det redan inom några få år ska kunna hantera samtliga större byggen digitalt med användning av 3D.

- Planen är att vi ska kunna göra allt som vi idag kan göra i 2D, såsom kvantitetsberäkningar, utarbetande av monteringsplaner och så vidare, även ska kunna göra med hjälp av 3D-modellerna i framtiden. På det sättet sparar vi tid och minskar misstag.

- Vi vill ta bort den utbredda praxis som i princip består av att ta intelligenta 3D-modeller, göra om dem till PDF-filer och därmed ta bort intelligensaspekten, för att sedan sitta i 2D och tolka och tillämpa all data igen.

Detta betonas av Rasmus Jensen, som Head of Department får sällskap av Ben Birouti, beräkningschef i Sverige, samt BIM-manager Almir Hodzic i Danmark och projektingenjör Leif Skustad i Norge.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095