23948sdkhjf

Tre bostadsbolag står för nästan all otillåten värde-överföring

Stor spridning bland otillåtna värdeöverföringar från allmännyttiga bostadsföretag, konstaterar Boverket.

Boverket ser i sin rapport för räkenskapsåret 2019 att det finns en stor spridning mellan de lägsta och högsta otillåtna värdeöverföringarna.

Ungefär 60 procent av de allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolagen lämnar inte någon värdeöverföring. Majoriteten av de allmännyttiga bostadsföretagen som faktiskt lämnar värdeöverföringar till sina ägare följer gällande regler om begränsningar av dessa.

De totala värdeöverföringarna från de allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolagen uppgår till cirka 676 miljoner kronor. Det är fem procent av bolagen, eller fjorton bolag, som lämnat utdelningar utöver tillåtet belopp.

De otillåtna värdeöverföringarna uppgår till 35 miljoner kronor, vilket är en kraftig minskning jämfört med 2018 då siffran låg på 110 miljoner kronor.

De otillåtna överföringarna varierar mellan 2 000 kronor och knappt 24,7 miljoner kronor.

Tre bolag står för cirka 96 procent av de otillåtna värdeöverföringarna:

1. Morastrand AB står för en otillåten värdeöverföring på knappt 24,7 miljoner kronor, vilken beror på en återbetalning av ett villkorat aktieägartillskott.

2. Skelleftebostäder, cirka 7,5 miljoner kronor.

3. AB Bostäder i Lidköping,  cirka 2 miljoner kronor.

De två sistnämnda har båda använt sig av undantaget i 4 § AKBL, men eftersom det saknas beslut från kommunfullmäktige i båda fallen är deras värdeöverföringar otillåtna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078