23948sdkhjf

Skanska sparkade anställda - tog in kritiserad entreprenör

Skanska sparkade byggnadsarbetare i Uppsala. Men istället för att ge dem jobb på ett stort projekt i Gävle tog man in lettiska VMS Construction.

VMS Construction är ett företag där arbetare arbetar utan fallskydd och som Veidekke menar betalar för låga löner.

– Det är oerhört illa när ett stort, svenskt företag gör på det här sättet, säger Kim Söderström på Byggnads, till Byggnadsarbetaren

Det rör sig om ett stort område i centrala Gävle, där godisgiganten Cloetta tidigare höll till, som kommunägda fastighetsbolaget Gavlegårdarna förvärvat.

Skanska vann upphandlingen för ett sjuvåningshus och ett femtonvåningshus. Lettiska VMS Construction har tagits in som stomentreprenör för arbetet, vilket redan inletts.

Mats Buhre, MB-ledamot på Skanska i Uppsala, berättar att hans företag varslade 27 personer, en betongarbetare och 26 snickare, i september förra året.

Efter förhandlingar kom uppsägningarna i oktober. Men det hade inte behövt bli så.

Enligt Mats Buhre försökte den lokala MB-gruppen få till en lösning där de yrkesarbetare som ville skulle kunna pendla en dryg timme från Uppsala till Gävle och jobba med bygget av Godisfabriken.

– Men det kändes som att ledningen i Gävle hade bestämt sig redan, att man hade sålt bort projektet (till VMS). Ledningen i Uppsala sa att de hade pratat med ledningen i Gävle om omplacering, men det kändes inte så seriöst, säger Mats Buhre, till Byggnadsarbetaren

– Man brukar ju skylla på att man inte har kompetensen. Men det argumentet är inte riktigt relevant för det här projektet eftersom det rör sig om en vanlig betongstomme, uppger Mats Buhre för Byggnadsarbetaren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.172