23948sdkhjf

NCC säkrar 100:årig damm

NCC får i uppdrag av Fortum att förstärka Forshuvuds vattenkraftverk i Borlänge.

En omfattande ombyggnad planeras ske av det drygt 100-åriga kraftverket. Trots bygget av en ny kraftstation 1990 och 1998 står den gamla stationen och dammen kvar.

Huvudägaren Fortum vill nu göra rejäla investeringar i dammsäkerhet för att garantera vattenkraftverkets fortsatta levnad som leverantör av förnybar el samt reglerkraft för mer väderberoende kraftslag.

Totalt investerar Fortum drygt 450 miljoner kronor under 2021-2025, då ombyggnaden beräknas pågå.

- Investeringar av det här slaget är avgörande för att vattenkraften ska kunna fortsätta vara en hörnsten i svensk fossilfri elförsörjning, säger Toni Kekkinen, chef för vattenkraften på Fortum. Vi är glada att i det här projektet samarbeta med NCC som kommer att leverera hållbara lösningar för dammsäkerhet och fortsatt effektiv drift.

- Genom de säkerhetshöjande åtgärderna kommer Fortum säkra driften av Forshuvuds vattenverk för lång tid framöver, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

NCC och Fortum ingår också ett ramavtal som omfattar underhållsarbeten av Fortums alla anläggningar i Sverige. Två avtal tecknas med ett samlat ordervärde på runt 270 miljoner svenska kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109