23948sdkhjf

Kakelplattan får sin egen dag

Keramik har varit en grundsten i byggande och utsmyckning i tusentals år. Därför instiftas nu Kakelplattans dag som en hyllning till det helt naturliga materialet.

Den 23 februari instiftas en ny dag i almanackan, Kakelplattans dag. Ambitionen är att lyfta ett material som både spelat en viktig roll i historien och som samtidigt är det självklara valet idag och i framtiden.

Kakel är ett hygieniskt material vilket gör det idealiskt i både kök och badrum. Ytan är antibakteriell och står enkelt emot både svamp och mögel. Plattorna utsöndrar inte heller hälsofarliga gaser eller odörer och är väldigt enkelt att hålla rent.

Keramik brinner inte heller och med rätt yta ger det också ett viktigt halkskydd i t ex duschen eller runt poolkanten. Tack vare sin mycket höga slitstyrka förblir keramiken fri från repor även om du har husdjur som springer runt på golvet.

Jämfört med andra golvmaterial är keramik helt naturligt och därmed både hållbart och klimatsmart.  Det går att återanvända och återvinna hur länge som helst. En annan viktig hållbarhetsfaktor är materialets livslängd och att materialet som används vid produktionen ofta kommer från områden nära fabrikerna vilket minimerar långa transporter och utsläpp.

– Det känns väldigt roligt att gemensamt försöka att lyfta keramikens unika egenskaper. Det är inte mer än rätt att kakel från och med den 23 februari 2021 har sin egen dag i almanackan, säger Ralf Jerad, vd på Byggkeramikrådet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093