23948sdkhjf

Säkrare hjälmar: SIS tar över EU-sekretariat

Nu tar Sverige, via Svenska institutet för standarder, över det europeiska sekretariatet för hjälmar och ökar säkerheten för bland annat industrihjälmen.

– Framöver behöver flera hjälmstandarder uppdateras för att öka säkerhetsnivån. Dessa är industrihjälmen, cykelhjälmen, småbarnshjälmen, ridhjälmen och ishockeyhjälmen, inklusive moderna provningsmetoder för bestämning av hjälmars prestanda, säger Victoria Tengstrand, projektledare på Svenska institutet för standarder, SIS.

– Vi behöver också beakta ny forskning kring olycksstatistik och hjärnskador för att ta fram ännu bättre standarder och i slutändan göra säkrare hjälmar. En del nya rön börjar synas i olika ratingmetoder för bedömning av hjälmar. Det är bra, men det är också viktigt med harmonisering av testmetoderna som används i standarder och ratingmetoder så att rätt information kommer konsumenten tillhanda. Aktuellt just nu är att EU-kommissionen kommit med en begäran om revidering av en rad standarder, säger Peter Halldin, som blir ordförande i arbetet. Konsumentverket går in som huvudfinansiär för sekretariatet, vilket är i linje med myndighetens långsiktiga arbete för hjälmars säkerhet för att i förlängningen ge konsumenten bästa möjliga skydd.

– Av tradition har Sverige medverkat i standardiseringsarbetet för säkerhet på hjälmar under decennier. Hjälmen är den bästa livförsäkringen om olyckan är framme och det finns fortfarande mycket att göra för att få fram ännu säkrare hjälmar. tillägger han.

De flesta hjälmar* räknas som personlig skyddsutrustning eftersom de är gjorda för att skydda användaren mot hälso- och säkerhetsrisker när man exempelvis åker snowboard, cyklar eller rider. Europastandarder som tas fram för hjälmar underlättar för tillverkaren att visa att hjälmen uppfyller kraven på säkerhet för personlig skyddsutrustning och CE-märkning, vilket är ett krav för att få säljas inom EU.

– CE-märkningen ger också konsumenten ett kvitto på att hjälmen ger ett visst skydd och dessutom är framtagen för den aktivitet som hjälmen är utvecklad för, säger Peter Halldin. 

*Undantagna är hjälmar och visir för motorcyklister och mopedister.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112