23948sdkhjf

Träpaviljong planeras i Linné-trädgården i Uppsala

Statens fastighetsverk (SFV) och Uppsala universitet lämnar in bygglovsansökan till Uppsala kommun för en permanent träpaviljong i Linnéträdgården i Uppsala.

Linnéträdgården i Uppsala är en av Sveriges mest populära och intressanta trädgårdar och en permanent paviljong i Linnéträdgården ska ytterligare stärka besöksmålets attraktivitet är det tänkt.

Linnéträdgården är en av Uppsalas mest älskade gröna platser. Hit söker sig många uppsalabor men även långväga svenska och utländska turister.

Detta för att njuta av prakten i trädgården och för att se den plats där Carl von Linné bodde och gjorde sina vetenskapliga iakttagelser och undervisade sina studenter.

- Trots att den tillfälliga byggnaden varit en tillgång har den inte svarat upp vare sig mot besökarnas eller verksamhetens behov. Att vi nu lämnar in en bygglovsansökan gällande en funktionell permanent besökspaviljong känns därför bra och efterlängtat. Den nya paviljongen kommer att bli ett viktigt tillskott till trädgården och stärka besöksmålet, säger Mathias von Schlieben, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Den permanenta paviljongen ska utöver sin tillgängliga och tydliga entréfunktion erbjuda en butik för souvenirer och böcker, besökstoaletter, väskförvaring och personalutrymmen. Till paviljongen skapas en ny entréträdgård med café och uteservering.  

Lågmäld träpaviljong 

Den nya byggnaden med sin entréträdgård - ritad av Jacob Hidemark, SFV:s ansvariga arkitekt för Linnéträdgården - löper längs med Svartbäcksgatan.

- Den byggnad vi nu söker bygglov för är lågmäld i sitt uttryck och förhåller sig fint till den kulturhistoriska miljö som Linnéträdgården utgör. Samtidigt är det också, då man bygger nytt i den här typen av miljöer, viktigt att visa att det är en byggnad från vår tid - att den nya paviljongen blir en berättande årsring från 2000-talet precis som orangeriet är en årsring från tidigt 1800-tal och bostadshuset en från mitten av 1700-talet, säger Malin Lindström, kulturmiljöspecialist vid Statens fastighetsverk.

Paviljongen har gestaltats med svagt svängda tak för att på trädgårdspaviljongers vis skapa ett lätt och lustfyllt uttryck. Materialen är traditionella och beprövade, vitt- och grönmålat trä, svart plåt och mycket glas för att ge generösa utblickar och förstärka trädgårdskänslan.

Ny entréport och trädgårdsrum för fika

För att skapa ett naturligt besöksflöde och lösa logistiken föreslås entrén till Linnéträdgården att gå genom en ny port som tas upp i planket mot Svartbäcksgatan.

För Uppsala universitet är uppförandet av en permanent paviljong, utöver att besöksmålet Linnéträdgården nu blir komplett, också en arbetsmiljöfråga eftersom den kommer att tillföra viktiga rum för universitetets personal.

Den gestaltning av permanent paviljong som Statens fastighetsverk nu ansöker om bygglov för, är en bearbetning av det förslag som offentliggjordes 2015. Om allt går som planerat ska den nya byggnaden stå klar att invigas senvåren 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063