23948sdkhjf

Archus storbygger i Stockholm city

Archus leder kvartersutvecklingsprojekt  i Stadshagen på Kungsholmen i Stockholm. Tillbyggnaden kommer huvudsakligen ske i trä.

Utvecklingen av fastigheten innebär betydande förbättringar av den befintliga kontorsfastighetens energiprestanda.

Den första etappen av det som fullt utvecklat planeras bestå av cirka 85 000 kvadratemeter kontor, handel, bostäder samt förskola på Fastigheten Gångaren 13, delägd av AB Electrolux och Electrolux pensionsstiftelse, är nu påbörjad.

Archus driver idag som generalkonsult projektet, som även innefattar åtagandet att anlägga ett nytt torg – Centrumtorget - här. 

I november 2018 vann en ny detaljplan laga kraft för fastigheten. Planen är en del av en större detaljplan som bland annat innefattar 1 800 bostadslägenheter, kontor, handel, ny grundskola, förskolor och en flytt och förädling av S: t Göransgatan.

Generalkonsultuppdraget tecknades med Fastighets AB Gångaren 13, 2019 och innebär att Archus upphandlat alla specialister och underkonsulter i ett helhetsåtagande. Uppdraget omfattar bland annat affärsutveckling, projektledning, arkitektur och projektering.

- Projektet ger tydliga mervärden för Stadshagen som helhet, Electrolux medarbetare och övriga invånare i kvarteret. Fullt utvecklat kommer upp emot 3 000 personer leva och verka i kvarteret. Det blir en liten stad i staden där det mesta finns på 15 minuters promenadavstånd, säger Ulrika Kågström, fastighetschef på Electrolux.

Kvartersprojektet har en hög miljö- och hållbarhetsprofil. Som exempel kan nämnas biodlingar, insektsbäddar och hyrbara odlingslotter på de gröna gemensamma gårdarna och den lokala hydroponiska odlingen som kommer försörja restaurangerna med lokalt odlade sallader och örter.

Utbyggnaden av Electrolux huvudkontor kommer att certifieras enligt Breeam Outstanding och Green Building Councils nya certifieringsstandard NollCO2, som ger ett ramverk för klimatneutralt byggande.

Fastighets AB Gångaren 13, som ägs gemensamt av AB Electrolux och Electrolux pensionsstiftelse genom Gångaren Holding AB, ansöker nu om bygglov för den första deletappen längs med S:t Göransgatan, med planerad byggstart tredje kvartalet 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.203