23948sdkhjf

Undersökning: Män i byggbranschen dricker för mycket alkohol

Arbetshälsorapporter har presenterats av region Stockholm cirka vart fjärde år sedan 1991 med syftet att kartlägga risker i arbetsmiljön och sprida kunskap om möjlighet till prevention. Nu är det dags för 2020 års rapport, som visar stora skillnader mellan yrkesgrupper vad gäller risken att drabbas av ohälsa på grund av arbetet. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som ett underlag för reflektion och diskussion kring hur arbetshälsan i Stockholms län kan stärkas, var insatserna bör fokuseras och hur olika aktörer kan samverka på bästa sätt, säger Maria Albin, verksamhetschef på Centrum för arbets- och miljömedicin inom region Stockholm.

23 procent bland förvärvsarbetande män och 17 procent bland förvärvsarbetande kvinnor i Stockholms län har en riskkonsumtion av alkohol. Riskkonsumtion definieras utifrån en kombination av hur ofta och hur mycket en person brukar dricka.

Riskkonsumtion av alkohol förekommer i dubbelt så hög utsträckning bland dem som är födda i Sverige som bland dem som är födda utanför.

Restaurangbranschen sticker ut med högst risk för riskkonsumtion av alkohol, tätt följd av reklambranschen. På tredje plats kommer byggbranschen, där manliga takmontörer, golvläggare och VVS-montörer med flera yrken, dricker för mycket. 

– Inte så överraskande resultat, säger Ingela Eriksson på Alna, som arbetar med missbruk i arbetslivet.

– Det är liknande resultat som visat sig i tidigare undersökningar. Men vi trodde kanske att man hade arbetat mer med att förebygga och lyfta frågor om riskbruk och skadligt bruk inom restaurang, bygg och reklambranschen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063